Home » Nieuws » Interessante links » Woongroepen voor senioren, een oplossing voor langer thuis wonen?

Woongroepen voor senioren, een oplossing voor langer thuis wonen?

door admin

‘Een woongroep die voelt als een dorp,’ is de kop van een uitgebreid bericht in Trouw. Het gaat over nieuwe vormen van wonen voor senioren nu verzorgingshuizen geen optie meer zijn.

Langer thuis wonen is fijn zolang je gezond blijft, vertelde meneer Anjema (82). En inderdaad, wat als je een hersenbloeding krijgt of een andere aandoening die je afhankelijk van zorg maakt? Wat als je alleen komt te staan? Dan is het wonen in een eengezinswoning misschien toch niet zo fijn meer. Eenzaamheid ligt op de loer.

Gemeenschapsgevoel

In Trouw worden een paar nieuwe woongroepen voor senioren besproken. Een belangrijk voorbeeld is het nieuwe complex De Eijk in Hoofddorp. Daar is circa 20% van de woningen bestemd voor 55-plussers met een migratieachtergrond. Het zorgt voor diversiteit en een gezellige sfeer.

“Juist de diversiteit is zo aantrekkelijk”, zegt de Marokkaanse Rabia Azaay (66) “Marokko woont hier naast Suriname, met Nederland er tussenin. En het is hier géén bejaardentehuis”, zegt ze nadrukkelijk. “Iedereen kan hier volledig op zichzelf wonen, maar je mag met anderen samenleven.”

Eerder schreven we op Langer Thuis in Huis ook al over Het Polderhofje. Een kleinschalig complex met woningen speciaal voor senioren en dan in de vorm van een ouderwets hofje. Ook dat is een succes. Maar vooral zogenaamde inclusieve wijken waar ouderen én jongeren samenleven lijken het prettigst wonen te zijn.

polderhofje woongroep senioren
Het Polderhofje in Anna Paulowna (c) Reformatorisch Dagblad

Niet alleen nieuwbouw

Het probleem met nieuwbouwprojecten zoals De Eijk is dat het er niet voldoende zijn. Bouwgrond is schaars en door de vergrijzing neemt het aantal zoekenden naar een geschikte woning toe. Maar er is meer mogelijk. Trouw laat een mooi project in Rijswijk zien. In een flat daar leefde iedereen langs elkaar heen. Tot er een flatcoach werd aangesteld.

Die flatcoach ging bij de mensen langs, hielp hen met kleine problemen zoals het installeren van een handgreep in de toilet of het regelen van thuiszorg. De flatcoach hielp ook met het organiseren van sociale activiteiten met de bewoners.

“Dat complex bruist nu. Zonder één steen te verplaatsen, is de sociale context totaal veranderd en kunnen oudere bewoners daar beschermd, verzorgd en veilig ouder worden, gewoon tussen de gezinnen en de jongere stellen die daar ook wonen,” zegt Yvonne Witter, sociaal-gerontoloog in Trouw.

woongroep-senioren
Twee dames kletsen in een hofje in Naaldwijk.

Probleem middeninkomens zonder eigen woning

Het grote probleem qua huisvesting is volgens Trouw voor de middeninkomens. De mensen die geen eigen huis hebben, maar wier inkomen te hoog is voor sociale huurwoningen. De vrije sector is veel te duur. Zij hebben dus weinig keus als het op het levensloopbestendig maken van de woning aankomt.

In bepaalde gevallen kan de gemeente helpen met hulpmiddelen via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Wij hebben een Wmo-consulente gevraagd hoe de Wmo precies werkt. Ze heeft ook tips in dit artikel: Wmo, hoe werkt het? Als de Wmo niet kan helpen zijn er nog allerlei andere dingen mogelijk, in dit artikel hebben wij op een rijtje gezet hoe u uw eigen woning kunt aanpassen voor de toekomst: levensloopbestendige woning in 6 simpele stappen. Er staan ook voordelige suggesties in.

Eenzaamheid

Het probleem van het hebben van sociale contacten is daarmee echter niet opgelost. Eenzaamheid kan zich opdringen en het kan heel moeilijk zijn om daaruit te komen. In Engeland werd Derek Taylor na het overlijden van zijn vrouw en zus heel eenzaam. Maar hij wist het voor zich zelf op te lossen. Zijn 10 tips om eenzaamheid tegen te gaan zette hij op een rijtje.

Tot slot

Zoals in Trouw wordt gezegd: iedereen moet zich afvragen: als ik steeds ouder word en langer thuis moet blijven wonen, wat is mijn behoefte dan? Is dat samen met andere senioren of liever tussen jongere gezinnen en starters?

Lees het hele artikel in Trouw hier.
Bron: https://langerthuisinhuis.nl/woongroepen-senioren/

Langer thuis wonen, Nieuws19 september 2019Carmen van Andel

related posts

UA-135702663-1