Home » Nieuws » Woongroepen » Woongroepen: een trend in het nieuws

Woongroepen: een trend in het nieuws

door admin

Tegen de heersende trend van het individualisme in, is er een groeiende groep mensen die er voor kiest om in een woongroep te leven. Dat is niet onopgemerkt gebleven in de media. Trouw publiceerde dit artikel over de ontwikkeling van woongroepen en waarom mensen voor woongroepen kiezen.

Steeds meer ouderen kiezen voor leven in een woongroep

Rita van Veen − 11/08/08 Gemeenten en woningcorporaties helpen ouderen steeds vaker met het realiseren van een eigen woongemeenschap. Inmiddels telt Nederland al enkele honderden woongroepen van ouderen. In Boxmeer hielden bewoners een open dag. Het gaat goed met de woongroepen voor ouderen.

Woongroepen voor ouderen

In Nederland zijn er inmiddels meer dan 250. In deze woongroepen wonen ouderen die zelf besluiten om met leeftijdsgenoten samen te leven. Vooral in de grote steden lukt het steeds beter om woningcorporaties en gemeentebesturen over de streep te trekken. In Amsterdam zijn er al vijftig woongroepen voor ouderen.

In Slotervaart kampen verzorgingshuizen met leegstand. Het stadsdeel heeft daarom besloten het beleid drastisch te wijzigen en meer groepswoningen in de wijk te bouwen. „Het gaat beter”, zegt Greet Broerze van de Landelijke Vereniging Groepswonen van Ouderen (LVGO). „Maar veel gemeenten hebben nog koudwatervrees als ouderen met een plan komen om groepswoningen te bouwen. Of ze toestemming krijgen hangt heel erg af van de mannetjes die aan het roer zitten.”

Vroeg beginnen

Ouderen die een seniorencomplex willen realiseren, moeten daar vroeg mee beginnen, vindt Broerze. „Het duurt zeker tien jaar voor de woningen er ook staan. Als je al in de zeventig bent heeft het daarom niet altijd zin om eraan te beginnen. Tegen de tijd dat het klaar is zou het kunnen zijn dat het verpleeghuis in zicht komt.” Daarom wil de LVGO volgend jaar, wanneer de vereniging 25 jaar bestaat, actie gaan voeren om de nog jonge babyboomers te stimuleren op tijd een woongroep te beginnen. Met de woningcorporatie Woonzorg Nederland heeft het LVGO onlangs afspraken gemaakt om per jaar twee nieuwe seniorencomplexen te realiseren.

Ouderenhofje

In Boxmeer, waar Trouw al enige jaren de bouw van een ouderenhofje volgt, is onlangs een open dag gehouden. De tientallen bezoekers kregen van bewoner Toon Pijpers het advies er niet aan te beginnen. „Achteraf denk ik weleens dat het hele bouwproject gekkenwerk is geweest. Maar we wonen fantastisch”, voegt hij er meteen aan toe. Ook Greet Broerze geniet van het leven in haar woongroep in Soest. „Ik heb al vijftien jaar 31 buren en ze zijn echt niet allemaal mijn vrienden. Maar we hebben het goed samen. Ouderen worden minder eenzaam in een woongroep en ze blijven langer zelfredzaam.”

Bron: Trouw.

Klik hier om te luisteren naar interview over het leven in een woongroep.

related posts

UA-135702663-1