Home » Nieuws » Nieuws » Woongroep Feniks Bergen ‘eindelijk’ op plek

Woongroep Feniks Bergen ‘eindelijk’ op plek

door admin

BERGENJaren hebben de leden van Woongroep Feniks Bergen erop moeten wachten, maar eind juli trekken ze dan toch in hun appartementen aan de Nesdijk. “Toen het plan ontstond om de Kloosterhof te renoveren en te verbouwen, vond de gemeente dat de woongroep eindelijk een kans moest krijgen”, zegt voorzitter Berthe Stevenhaagen van Woongroep Feniks Bergen.

Stevenhaagen (72) en medebewoner Henk Labij van der Pol (73) zijn twee van de twintig nieuwe woongroepbewoners. Ze geven een rondleiding over het terrein dat voorheen enkel werd bewoond door de Zusters Ursulinen. “We mogen er nog niet in, maar dit wordt onze gemeenschappelijke ruimte”, vertelt Stevenhaagen. Ze wijst naar een groot vertrek aan de kop van het gebouw. Bouwvakkers zijn er druk aan de slag. “Hier willen we ook regelmatig lezingen organiseren, of kunst tentoonstellen.”

Vasthoudend

De woongroep komt voort uit twee andere verenigingen: de Zonnewijzer en de Heerlijkheid. Leden hiervan hebben soms wel twintig jaar op woonruimte gewacht. “Je kunt inderdaad stellen dat ze behoorlijk vasthoudend zijn geweest”, zegt Labij van der Pol met een lach. Hij was in de veertig toen zijn vrouw en hij lid werden van de Zonnewijzer. “Het gezamenlijke aspect sprak ons toentertijd aan, om met elkaar dingen te ondernemen.” Stevenhaagen is het hier mee eens. “Je versterkt zo elkaar ook.”

Maar plek vinden om zich te vestigen, bleek nog niet zo gemakkelijk. “We zochten overal in de omgeving: Bergen, Schoorl, Koedijk en zelfs in de Daalmeer. Overal was het of onbetaalbaar, of kon er geen woongroep terecht”, zegt Labij van der Pol. In 2007 ontstond het plan om het kloosterterrein om te vormen, en naderhand betrok de gemeente de verenigingen bij de besprekingen. Elf jaar na de eerste ideeën gaat de wens van de woongroepleden dan toch in vervulling. In de Kloosterhof zijn huurappartementen gemaakt en vrienden van de woongroep doneren voor de huur van de gemeenschappelijke ruimte. In ruil mogen ze bij activiteiten zijn.

Mensen houden hun privacy

Het idee van een woongroep is dat iedereen elkaar helpt, en een steentje bijdraagt. In de praktijk houdt het in dat bewoners soms samen koken, schoonmaken of tuinieren in de voormalige kloostertuin. Iedereen heeft één aanspreekpunt bij vakantie of ziekte. “Maar mensen houden hun privacy”, zegt Labij van der Pol. “En niemand is ergens toe verplicht”, vult Stevenhaagen aan. Niet iedereen is geschikt om in een woongroep te wonen, stellen de twee. “Het is namelijk niet primair een dak boven je hoofd”, zegt Labij van der Pol. Hij maakt een vergelijking met de dorps- en kerkgemeenschappen waar mensen vroeger deel van uitmaakten. “Het geeft het gevoel dat je ergens bijhoort.”

Er staan nog tientallen mensen op de wachtlijst, maar daar kunnen wat hen betreft nog wel een paar bij voor de toekomst. “Bij voorkeur mensen tussen de veertig en zestig. Voor de driekamerwoningen is een lange wachtlijst, met de tweekamerwoningen kan het sneller gaan.”

Info: www.woongroepfeniks.com

Bron: https://deduinstreek.nl/lokaal/woongroep-feniks-bergen-eindelijk-op-plek-459056

Door Carina Gutker

related posts

UA-135702663-1