
Huisje, tuintje, kindje, het is voor de meeste mensen een evidentie. Volgens de bekende zegswijze zijn de Belgen geboren met een baksteen in de maag en willen we allemaal zo snel mogelijk een eigen huis met een tuin kopen. Er zijn echter ook een heleboel alternatieve woonvormen die zeker de moeite zijn om te overwegen. Voor wie nog niet goed weet hoe je alternatief kan wonen zetten we hier enkele boeiende opties op een rijtje.
Samenhuizen voorbijgestreefd? Helemaal niet!
Alternatieve woonvormen zijn vaak vormen van samenhuizen of cohousing, waarbij mensen in meer of mindere mate woonruimte delen. Voor veel mensen heeft samenhuizen nog steeds een negatieve bijklank, omdat het ze doet denken aan de ideologisch en religieus geïnspireerde communes van vroeger. Alternatief wonen anno 2013 heeft hier echter niets mee te maken. Het zijn woonvormen die veel voordelen bieden, zowel op financieel als op sociaal vlak.
Kangoeroewonen: samenwerking tussen jong en oud
Ouderen worden minder mobiel en hebben af en toe zorg nodig. Jonge ouders hebben het erg druk en kunnen wel iemand gebruiken die na schooltijd op de kindjes kan passen. Kangoeroe wonen is een oplossing voor beide problemen. Bij kangoeroe wonen wordt een woning omgebouwd tot twee wooneenheden. De ouders op leeftijd wonen op het gelijkvloers, terwijl de bovenste verdiepingen de woning van het gezin met kinderen vormen. Beide partijen kunnen elkaar helpen, en zo wordt iedereen er beter van!
Van leegstaand pand naar fijne woonomgeving
Wonen in Vlaanderen is erg prijzig. Daarom kan het financieel zeer interessant zijn om samen met andere gezinnen een stuk grond te kopen of een groot pand te renoveren. Op die manier kunnen bijvoorbeeld grote vierkantshoeves of oude loodsen omgevormd worden tot meerderegezinswoningen. In een alternatief woonproject kunnen sommige ruimtes gedeeld worden, zoals een washok, een tuinhuisje of een speelruimte voor de kinderen. Ook de tuin isgemeenschappelijk. Deze manier van alternatief wonen kan je veel geld besparen, en bovendien is het erg sociaal door het nauwe contact met je buren.
Alternatief wonen voor elke leeftijd
Er zijn ook alternatieve woonvormen die meer toegespitst zijn op bepaalde leeftijdsgroepen. Zo kiezen steeds meer studenten of jonge singles ervoor om samen een appartement of huis te huren. Ieder heeft zijn eigen slaapkamer, alle andere ruimten worden gedeeld. Ook voor ouderen zijn er een heleboel opties, denk maar aan de inmiddels bekende zorgwoningen of serviceflats. Deze woningen zijn aangepast aan de behoeften van ouderen, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.