Home » Nieuws » Interessante links » Servicepunt voor Anders Wonen, Anders Leven

Servicepunt voor Anders Wonen, Anders Leven

door admin

Wat is ‘anders’ wonen?

De meeste mensen die op zoek zijn naar ‘anders wonen’ blijken zelf vaak niet duidelijk te kunnen benoemen wat ze zoeken. Het begrip ‘anders’ wordt door iedereen weer anders ingevuld…

Hoe wordt dat ‘anders’ zoal omschreven? “Meer samen met anderen; niet in een standaard gezinnetje met huisje-boompje-beestje; meer spullen en ruimten samen delen en er zijn voor elkaar als dat nodig is; wonen in een ecologisch gebouwd huis in een milieuvriendelijke omgeving; wonen en werken met elkaar combineren; meer geestverwanten om me heen, zodat je elkaar kunt stimuleren om dingen anders te doen”. Naast een vorm van gezamenlijkheid is juist ook voldoende privacy voor vrijwel iedereen een groot goed’.

Sommige mensen zijn heel concreet (en soms acuut) op zoek naar een (andere) woonplek; anderen willen zich eerst wat breder oriënteren op de mogelijkheden en verschillen tussen allerlei woonvormen; en weer anderen weten al ongeveer wat ze willen en zoeken aansluiting bij een bestaand initiatief. En dan zijn er ook nog de pioniers die samen met anderen een heel nieuw project willen beginnen.

Op deze website komen vooral woon- en (samen)leefvormen aan bod waarbij sprake is van gemeenschapsvorming, een bepaalde mate van collectiviteit, zelfbeheer en zelfbestuur, een ecologische leefstijl en andere vormen van maatschappelijke verandering en actie. Aangevuld met inspirerende voorbeelden van duurzaam bouwen, interculturele buurtopbouw, collectief wijkbeheer en ecologische buurttuinen.

Denkers, zoekers en doeners bijeen brengen

Verspreid over Nederland (en ook daarbuiten) zijn er heel veel gevestigde woon-werkprojecten, leefgemeenschappen, woongroepen en ecowijken. Daarnaast zijn er allerlei nieuwe initiatieven in ontwikkeling en lopen er mensen rond met uiteenloopende wensen, plannen en ideeën.
Via het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven wil Omslag breder bekendheid geven aan concrete initiatieven en kunnen mensen met elkaar in contact komen.

Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, heeft veel contacten met individuele mensen en met projecten. We willen graag een rol spelen om ‘denkers, doeners en zoekers’ met elkaar in contact te brengen. Daarom startten we in 2004 met het landelijk servicepunt Anders Wonen Anders Leven. Deze website is daarvan een belangrijk onderdeel. Naast deze website opende op 22 mei 2005 in de bibliotheek van Omslag in Eindhoven een informatiepunt voor bezoekers, met veel boeken, bladen, tijdschriften, folders, nieuwsbrieven en video’s en dvd’s.

Voor elk wat wils

Lang niet iedereen kiest voor wonen of samenleven in een hechte groep. Voor menigeen is een woon-werkproject of leefgemeenschap een stap te ver; zij zoeken vooral naar een vorm van wonen met gelijkgestemden in de sfeer van zelfstandig maar toch samen. Dan zijn Centraal Wonen-projecten, wooncollectieven of projecten voor Groepswonen van Ouderen interessant. Of een ecologische woonwijk. Misschien zelfs een ecodorp? Ook deze woonvormen komen ruim aan bod, met flink wat kijkjes over de landsgrenzen heen, waar de ontwikkelingen soms al een stuk verder zijn dan in Nederland.

http://www.omslag.nl/wonen/woongroepen.html

 

related posts

UA-135702663-1