Home » Nieuws » Interessante links » Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen

Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen

door admin

Gemeenschappelijk wonen

is een ‘vlag’ die vele ladingen dekt. Er zijn allerlei woonvormen die daaronder vallen. Wij, de LVGO ‘gaan’ specifiek over het gemeenschappelijk wonen van Ouderen. Daarover vindt u veel informatie op deze website. Maar wij vinden óók dat het Gemeenschappelijk Wonen in z’n algemeenheid aandacht verdient. Daarom wordt er ook jaarlijks een “Opengemeenschappelijkwonendag” georganiseerd. Aan die dag doen ook LVGO woongroepen mee.

Beste vijftiger, heeft u al eens nagedacht over hoe u straks woont en leeft?

Niet in het bejaardenhuis, want dat bestaat dan niet meer! En niet achter de geraniums…
Maar waar woon je dan wel? Villa Begonia laat je kennismaken met een waaier aan alternatieven en moedigt je aan om nu al vast na te denken over straks. Zodat je ook dan woont en leeft zoals jij wilt.

Wat is een woongemeenschap van ouderen eigenlijk?

  • een project van zelfstandige woningen met tenminste één gemeenschappelijke ruimte
  • u woont in een gemeenschap of groep, die tenminste inhoudt dat er bereidheid is tot gezamenlijke activiteiten en wederzijdse hulp
  • bewoners vormen samen een vereniging waarvan de leden in gezamenlijke verantwoordelijkheid het project bewonen en zelf (mee) bepalen, wie als   nieuwe bewoner wordt toegelaten

De woorden “woongroep” en “woongemeenschap” worden door elkaar gebruikt, maar we bedoelen er hetzelfde mee.

De groep zelf bepaalt hoe de groep woont en leeft. Elke woongroep heeft een eigen karakter. En ook een eigen bestuur. Het gemeenschappelijke van alle woongroepen is dat begrippen zelfstandigheid en zelfwerkzaamheid zijn gekoppeld aansaamhorigheid. Een woongroep is géén zorginstelling, maar we denken wel na over hoe zorg geregeld kan worden, op een manier die past bij onze eigen woongroep. Daarnaast is burenhulp in een woongroep niet iets uit vervlogen tijden.

Maatschappelijk heeft het gemeenschappelijk wonen van ouderen grote en aantoonbare voordelen. Je blijft scherp en actief, je hoort erbij. Je kunt langer en prettiger zelfstandig blijven wonen zonder te vereenzamen. Onderlinge verbondenheid in een vertrouwde omgeving is belangrijk.

Maar gemeenschappelijk wonen kan ook spanningen opleveren. Spanningen die te maken hebben met de tegenstellingen die in een groep kunnen ontstaan:

  • tegenstellingen tussen eigen mening en groepsbesluit,
  • tussen je eigen gang gaan en je aanpassen,
  • tussen “oude” en “nieuwe” groepsleden,
  • tussen onverdraagzaamheid en tolerantie.

Daarom is het wonen in een woongroep meer dan een rustig “onder de pannen zijn”. Het is óók een uitdaging en een avontuur. Voor veel deelnemers in een woongroep betekent het echt een nieuwe levensfase.

Een bewuste keuze

Gemeenschappelijk wonen van ouderen is niet voor iedereen weggelegd. Dat moet je willen, je moet ervoor voelen, je moet ervoor kiezen. Niet omdat je wil wonen, maar omdat je in een woongroep wil wonen.
Deelnemen aan een woongemeenschap van ouderen moet, om teleurstellingen te voorkomen, een bewuste en weloverwogen keus zijn. Je moet weten dat je, met behoud van zelfstandigheid en privacy, kiest voor het lidmaatschap van een groep die functioneert volgens afspraken die door de groepsleden zelf worden bepaald en waaraan alle leden van de groep zich dienen te houden.

http://www.lvgo.nl

related posts

UA-135702663-1