Home » Nieuws » Financieel & Juridisch » Investeerders omzeilen verbod op kamerverhuur

Investeerders omzeilen verbod op kamerverhuur

door admin
bas Kurvers
Bas Kurvers

Terwijl Rotterdam strijdt tegen huisjesmelkers, ontdekken investeerders een manier om panden alsnog aan veel mensen tegelijk te verhuren: de woongroep. De gemeente is er niet blij mee.

Wie in Rotterdam een pand aan meer dan drie mensen wil verhuren, heeft een kamerverhuurvergunning nodig. Die krijg je zelden en in wijken waar de Rotterdamwet geldt zelfs nooit. De gemeente zit namelijk niet te wachten op huizen die zijn opgedeeld in hokjes en de overlast die grotere groepen met zich meebrengen. Maar de slimme investeerder strikt een woongroep. Want dan mogen er opeens wél veel huurders in één pand wonen.

De gemeente is ongelukkig met deze achterdeur. ,,Het kan een manier zijn om alsnog exorbitant hoge prijzen te vragen voor een volgepropt pand van matige kwaliteit. En helaas is de huizenmarkt zó krap, dat woningzoekenden ermee in zee gaan”, aldus de woordvoerder van wethouder Bas Kurvers (wonen). ,,Hoeveel woongroepen er nu zijn in Rotterdam weten we niet maar de interesse erin groeit, naar ons idee.”

Opvallend genoeg is Rotterdam mild voor woongroepen, in vergelijking met andere steden. In Amsterdam is voor verhuur aan woongroepen een vergunning nodig. En in Utrecht moet de groep zich formeel registeren bij de notaris en Kamer van Koophandel.

Helaas is de huizen­markt zó krap, dat woningzoe­ken­den ermee in zee gaanBas Kurvers

Rotterdam is een paar jaar geleden juist van die regels afgestapt. ,,We merkten dat uitzendbureaus hun liniaal langs die regels legden. Ze voldeden aan alle eisen maar hun panden vol arbeiders veroorzaakten alsnog veel overlast. En juist voor mensen die gezellig met elkaar één huishouden wilden vormen, waren die eisen een drempel. Terwijl we niks tegen hen hebben.”

Het enige wat de gemeente nu nog doet, is actief handhaven. Er gelden namelijk wel degelijk regels voor woongroepen in Rotterdam. Zo mogen er geen sloten op kamerdeuren, keukenkastjes en koelkasten zitten. Ook mag er maar één keuken in het pand zijn en zijn gaspitjes en magnetrons op de kamers niet toegestaan. Oftewel: er moet sprake zijn van een gezamenlijk huishouden. De gemeente wil, omwille van de leefbaarheid in een wijk, niet dat een huis een duiventil wordt waar de ene na de andere anonieme huurder aankomt en vertrekt.

Controleurs komen langs na meldingen van overlast en ook als er drie of meer verschillende achternamen zijn bij de op één adres ingeschreven mensen. Als Bouw- en Woningtoezicht een overtreding ontdekt, zijn alle bewoners aansprakelijk en krijgt de verhuurder een boete.

Villa

Aan de Heemraadssingel begint binnenkort een nieuwe woongroep. Twee investeerders zoeken veertien vrienden die samen een statige villa willen huren, tegen een huur van 7000 euro per maand. De eigenaar noemt het ‘een hippieachtige oplossing voor de krapte op de woningmarkt, zeker nu kamerverhuur vaak niet is toegestaan’.

Bron: Jitske-Sophie Venema | https://www.ad.nl/rotterdam/investeerders-omzeilen-verbod-op-kamerverhuur~a39177d9/

related posts

UA-135702663-1