Home » Nieuws » Woongroepen » Illustrator Melanie woont in wooncollectief Kattegat in Zwolle

Illustrator Melanie woont in wooncollectief Kattegat in Zwolle

door admin

Wooncollectief Kattegat in Zwolle

Melanie Kranenburg woont in het Zwolse wooncomplex Kattegat. Flow’s Rachel sprak met haar over het wonen met anderen in een wooncommunity. 

Bron: https://www.flowmagazine.nl/creativiteit/illustrator-melanie-woont-in-wooncollectief-kattegat-in-zwolle.html

Wat is Kattegat precies?

“Het is een woongemeenschap. Lange tijd stond het hier helemaal leeg en op een gegeven moment besloot de community er nieuw leven in te blazen. Mensen gingen er wonen en fleurden alles een beetje op. De containers werden opnieuw geschilderd en er werden moestuinen aangelegd. Langzaamaan werd het een plek voor vooral creatieve mensen: kunstenaars, theatermakers en muzikanten. Nu zijn we met ongeveer veertig personen en een aantal katten en kippen.

De naam Kattegat komt van de zeestraat Kattegat in Denemarken, die ligt tussen de Noord- en Oostzee. Het gebied hier ligt tussen de Oostzeelaan en de Noordzeelaan. Vandaar dat ze deze naam hebben bedacht. Kattegat betekent letterlijk: nauwe doorgang. Ons gebied ligt tussen het spoor, fietspaden, wegen en tunnels en is dus een nauwe doorgang naar de Oostzeelaan.”

En stel je wilt bij jullie komen wonen. Hoe gaat dat in zijn werk?

“We wonen hier antikraak. Het gebied hier is aangesloten bij Carex, dat is een antikraak-organisatie. Daar kun je je aanmelden en dan kom je op een wachtlijst te staan. Is er een plekje vrij? Dan kun je erin. Zo simpel is het eigenlijk. Er is ook best verloop met verschillende mensen.”

Wooncollectief Kattegat in Zwolle

Hoe ben jij hier zelf terechtgekomen?

“Dat ging een beetje per ongeluk. Ik wilde toen ik klaar was met de kunstacademie in Zwolle de stad uit. Samen met een vriend, Niek, ging ik een keer kijken bij een atelier in Zwolle. Een man liet ons de ruimte zien. Ik zei tegen hem: ‘Ik vind het een mooi atelier, maar dan wil ik hier ook wonen.’ Hij bleek van Carex te zijn en vertelde dat hij nog wel een container voor mij had op het terrein van Kattegat. Dat leek me meteen heel gaaf.”

Jullie wonen met veel mensen bij elkaar. Doe je dan ook veel samen?

“Je leeft dicht op elkaar, het zijn kleine woningen, dus je komt elkaar de hele dag tegen. Maar daarnaast doen we ook heel veel samen. We eten, zitten bij het kampvuur, organiseren feesten, maken een festival en werken met elkaar. De tuin is van ons allemaal en we hebben een gemeenschappelijke woonkamer. Maar wanneer je de rust wilt opzoeken, trek je je even terug in je eigen container of ga je in het veld zitten met een boek.

In een gewone wijk leef je denk ik meer langs elkaar heen. Hier is dat anders. Mensen helpen elkaar. Ook als je fietsband lek is, komt de een al aan met een bandenplakset en een ander wil je helpen met plakken. Je ondersteunt elkaar.”

Bron: https://www.flowmagazine.nl/creativiteit/illustrator-melanie-woont-in-wooncollectief-kattegat-in-zwolle.html

 

related posts

UA-135702663-1