Home » Nieuws » Interessante links » Feiten en fabels over woongroepen

Feiten en fabels over woongroepen

door admin
feiten en fabels over woongroepen

Nederland telt naar schatting meer dan 10.000 woongemeen­schappen, en dat aantal neemt jaarlijks toe. Over woongroepen bestaan nogal wat vooroordelen en misverstanden. Wij helpen ze de wereld uit. En geven meteen wat tips.

Een woongroep is hetzelfde als een commune
Die vergissing wordt vaker gemaakt. In een commune deelt men echter vrijwel alles met elkaar; in een woongroep kiezen bewoners ervoor om samen te leven vanweg financiële, religieuze, ideologische of sociale redenen, maar is er een grotere mate van zelfstandigheid. Hoewel ook daarin weer gradaties zijn: waar de ene woongroep een huis deelt, voert een andere groep zelfstandige huishoudens en wordt bijvoorbeeld alleen de tuin gedeeld of heeft men een gemeenschappelijke keuken, kantine of recreatieruimte.

Samen een woonplek delen is goedkoper
Dat geldt zeker voor woongroepen die een gezamenlijke huishouding voeren. Dat komt doordat je veel vaste lasten kunt delen. Denk aan het vastrecht voor water, gas en elektriciteit, rioolrechten, afvalstoffenheffing, maar ook aan internet-, kranten- en tijdschriftabonnementen. Kies je voor een studentenhuis of voor een woongroep met een gezamenlijke huishouding, dan ben je meestal voor kamer en vaste lasten tussen de € 300 en € 600 kwijt. Kraken is het allergoedkoopst (geen huurlasten), maar dat is sinds 2010 strafbaar.

Als je samen in een huis woont, moet je veel samen doen en ben je je privacy kwijt
Dat ligt natuurlijk helemaal aan de mensen die er wonen, maar in vrijwel alle woongroepen heb je op z’n minst een eigen kamer waar je je terug kunt trekken. Natuurlijk zijn er groepen die bepaalde verwachtingen hebben en je moreel verplichten mee te eten of mee thee te drinken. Heb je daar geen trek in, zorg er dan voor dat je dat helder krijgt als je gaat hospiteren.

Samenwonen betekent automatisch dat je veel last van elkaar hebt
Dat kan gebeuren, maar je kunt dit ook voorkomen. Het lijkt zo leuk om die vrije vogel die komt hospiteren in huis te nemen, maar als hij er een compleet ander dag- en nachtritme op nahoudt dan de anderen, en nog tot diep in de nacht luidruchtig bezoek ontvangt, leidt dat toch vaak tot irritatie. Bepaal met je woongroepgenoten waarop je nieuwe bewoners selecteert en maak afspraken over geluidsoverlast.

In een woongroep wonen alleen maar geitenwollensokkentypes
Niet waar. Natuurlijk, die mensen bestaan ook nog steeds, maar down-to-earth types kiezen net zo goed voor een woongroep. Maar ook hier geldt weer: zoek het gezelschap dat bij je past. Aan de andere kant: verschillende types in één huis kan ook inspirerend werken. Sinds de jaren negentig zie je trouwens ook steeds meer woongroepen voor ouderen en verstandelijke en lichamelijk beperkte mensen. En de laatste jaren doen woongroepen met meerdere generaties hun intrede, waarbij ook – tot een bepaald niveau – voor elkaar wordt gezorgd.  

Samen wonen betekent ook elkaars troep opruimen
Ook dat is een kwestie van goede afspraken maken (lees: corveebeurten instellen) en elkaar daaraan houden. Er zijn ook woongroepen die in zo’n situatie een schoonmaker inhuren die één of twee keer per week alle gezamenlijke voorzieningen (keuken, wc, douche) onder handen neemt. Dat kost wat, maar je voorkomt misschien ook wat.
 
Irritaties leiden in woongroepen vaak tot conflicten
Dat kan gebeuren, maar het hoeft niet: door met elkaar af te spreken hoe je dingen brengt. Het kunnen benoemen van irritaties zonder de ander aan te vallen, is iets wat iedereen kan leren. Ook helpt het om regelmatig waardering voor elkaar uit te spreken; iemand die regelmatig een compliment krijgt zal ook eerder kritiek accepteren.

Woon je in een woongroep, dan is het lastig om een inboedelverzekering af te sluiten
Zolang je kamerdeur goed op slot kan, is het afsluiten van een inboedelverzekering geen enkel probleem. Maar zelfs als dat niet kan, zijn er mogelijkheden, alleen is de kans groter dat je meer premie betaalt.

Voor een kamer in een woongroep kun je geen huurtoeslag krijgen
Als je binnen de woongroep geen zelfstandige woonruimte hebt, geldt dat inderdaad. Maar als je een woonruimte hebt met eigen keuken en wc, en een toegangsdeur die je goed af kunt sluiten, dan kan het wel.


Wil je ook?

Op woongroep.net vind je dagelijks nieuwe advertenties van woongroepen die op zoek zijn naar een nieuwe bewoner. Zelf een advertentie plaatsen kan ook. Wil je zelf een woongroep opzetten met wat gelijkgestemden? Kijk dan op
gemeenschappelijkwonen.nl
voor de handreiking. Daar staat ook een overzicht van woongemeenschappen.

Bron: https://www.radarplus.nl/consument-geld/article/1772/Feiten-en-fabels-over-woongroepen.

related posts

UA-135702663-1